Pesänhoitopalkkio ja tuomioistuinmaksut vähävaraisessa konkurssipesässä

Tiedote 20.2.2024


Konkurssiasiamieheltä pyydetään säännöllisesti kannanottoa siihen, miten pesänhoitajan on meneteltävä palkkionsa suhteen vähävaraisessa konkurssipesässä, jossa tuomioistuin on määrännyt konkurssin raukeamaan, eivätkä pesän varat riitä sekä tuomiosituinmaksujen että tuomioistuimen vahvistaman pesänhoitajan palkkion maksamiseen. Miltä osin pesänhoitaja voi nostaa palkkionsa konkurssipesän varoista?

Konkurssiasiamies on 19.6.2023 antamassaan kannanotossaan nro 14 todennut, että konkurssilain 10 luvun 4 §:n 1 momentin mukaan pesänhoitajalla on konkurssin rauetessa oikeus saada kohtuullinen palkkio ja korvaus hänelle aiheutuneista tehtävän kannalta tarpeellisista kustannuksista. Palkkio ja korvaus otetaan konkurssipesän varoista. Pesänhoitajalla on oikeus pidättää konkurssipesään kuuluvaa omaisuutta palkkion ja korvauksen maksamista varten sekä myydä omaisuutta ja ottaa saatavansa myyntihinnasta. Muilla massavelkojilla ei ole tähän oikeutta. Näin ollen pesänhoitaja on separatistivelkojan asemassa suhteessa muihin massavelkojiin, ja voi nostaa käräjäoikeuden vahvistaman palkkion ja kulukorvauksen täysimääräisesti pesän varoista ennen kuin maksaa muita massavelkoja, mukaan lukien tuomioistuinmaksuja.

Tuomioistuinmaksut ovat konkurssipesän velkaa, josta pesänhoitaja tai tämän edustama yhteisö eivät vastaa. Tämä kanta on otettu myös konkurssiasiamiehen aikaisemmassa kannanotossa nro 10, joka on julkaistu 19.5.2014 .‍

Vaasan hovioikeuden 2.2.2024 antama ratkaisu nro 31 asiassa S 23/208 vahvistaa konkurssiasiamiehen asiassa esittämän näkemyksen pesänhoitajan oikeudesta kohtuulliseen palkkioon ja asemasta separatistivelkojana suhteessa muihin massavelkojiin. Ratkaisussa hovioikeus toteaa, että käräjäoikeus on virheellisesti leikannut pesänhoitajan palkkiota tuomioistuinmaksujen määrällä. Koska konkurssipesä on ollut varaton ja pesänhoitaja on joutunut hakemaan muutosta palkkioonsa hovioikeudelta käräjäoikeuden virheellisen lain soveltamisen vuoksi, pesänhoitajalta ei konkurssiasiamiehen esittämän mukaisesti ole peritty oikeudenkäyntimaksua hovioikeudessa.

Vaasan hovioikeus on 5.5.2023 antamallaan ratkaisulla nro 166 asiassa S 23/250 ratkaissut asian vastaavalla tavalla samoista lähtökohdista.

Julkaistu 20.2.2024