Yrityssaneeraus 25 vuotta

Julkaistu 8.2.2018

8.2.2018 #16 Tasan 25 vuotta sitten, Lainan päivänä, tuli voimaan laki yrityksen saneerauksesta. Laki tuli tarpeeseen. Taloudellisen laman keskellä 1990-luvun alussa nähtiin korostunut tarve luoda konkurssin rinnalle mahdollisuus saneerata yritys suunnitelmallisesti ja siten estää elinkelpoisten yritysten joutuminen konkurssiin.

Yrityssaneeraus on kestänyt hyvin aikaa, ja perusajatus toimii edelleen. Saneerauksen avulla yritystoiminta voidaan saada jaloilleen ja jatkumaan taloudellisista vaikeuksista huolimatta. Lähtökohta on yritysystävällinen. Menestystarinoitakin on vuosien varrella nähty.

Yrityssaneerausta on myös arvosteltu monimutkaiseksi, hitaaksi ja kalliiksi. Yleisesti tunnustettu tosiasia on, että saneerausta haetaan usein liian myöhään. Tekemämme selvitys vuodelta 2014 osoitti karun todellisuuden: yrityssaneerausta haettaessa konkurssihakemus oli jo vireillä yli puolessa tapauksista. Apua kannattaa hakea ajoissa. Taloudellisen tilanteen kartoittamisessa voi auttaa esimerkiksi Talousapu–neuvontapalvelu (puh. 029 502 4880, Yritys-Suomi).

Saneerausmenettelyä on yritetty yksittäistapauksissa nopeuttaa hyödyntämällä mahdollisimman täysimääräisesti saneerauslain tarjoamat yksinkertaistamiskeinot. Konkurssiasiain neuvottelukunta on antanut vuonna 2012 suosituksen nro 17 nopeutetusta saneerausmenettelystä. Ns. Nopsa-mallissa lähdetään vapaaehtoisen ja lakisääteisen yrityssaneerauksen keinojen yhdistelemisestä sekä asioiden hyvästä valmistelusta. Mallista on hyviä käytännön kokemuksia.

EU-komissiokin on kiinnittänyt huomiota siihen, että menettelyjä pitäisi tehostaa ja että yrityksen tervehdyttämisen tulisi alkaa nykyistä aikaisemmassa vaiheessa. Komissio antoi vuoden 2016 lopulla direktiiviehdotuksen varhaisen vaiheen saneerauksesta. Direktiiviehdotuksen käsittely EU-pöydissä on kesken, ja direktiivi tulee ilmeisesti aikanaan aiheuttamaan muutoksia myös omaan lainsäädäntöömme. Samalla tarjoutuu hyvä tilaisuus tarkastella säännösten toimivuutta laajemminkin.

Yritystoiminnassa talousosaaminen on a & o. Hyvä talouspäällikkö maksaa itsensä takaisin. On tärkeää, että yrityksen tilintarkastaja, kirjanpitäjä ja muut taloushallinnon osaajat kiinnittävät yritysjohdon huomiota havaitsemiinsa maksuvaikeuksiin. Tekoälyä hyödynnetään jo monella alalla. Kuka kehittäisi vaihtoehtoja, joilla esimerkiksi yrityksen tunnuslukujen seuranta saisi hälytyskellot soimaan?

Konkurssiasiamiehen toimistossa valvotaan paitsi konkurssi- myös yrityssaneerausmenettelyjä. Yritystoiminnan tervehdyttämiskentällä tapahtuu, ja rohkaisenkin olemaan meihin yhteyksissä mielenkiintoisista tapauksista, käytännöistä ja ilmiöistä.

Jätä kommentti

Tähdellä ( * ) merkityt kohdat ovat pakollisia.